December 1, 2022

McKenzielee Blog

Wicked Clever House Experts

Hacker Architects overhaul house with colourful interiors and pine finishes

3 min read

Hacker Architects has renovated a 1970s house in central Oregon, removing walls to create a more spacious layout and preserving original design features that lend the home a “retro spirit”.


The Bailey Residence is located in Black Butte Ranch, a small and isolated community located within the state’s Willamette National Forest.

The renovated Bailey Residence is surrounded by forest

Portland-based Hacker Architects‘ renovation focused on the interiors, which the team described as a “vibrant, nostalgic mix of colours and textures”.

The home enjoys stunning natural surroundings, which the team sought to highlight throughout the renovation. One way of doing this was by adding in a large window to the main living space.

Large window in living space
A large window was added to the main living space

“Early in the design, the team discovered in the original drawings that a large window in the main living room space had been left out in the original construction,” said Hacker Architects.

“We were able to incorporate this element back in through the renovation,” the team explained.

Colourful kitchen
Hacker Architects created an open-concept kitchen

On the ground floor, the architects created an open-concept kitchen, living and dining room by removing existing walls.

This space has soaring ceilings finished in natural pine boards, a feature they wanted to preserve and highlight.

Exposed wood in Bailey Residence
Exposed wood creates a cosy atmosphere

“Much of the design focuses on peeling back the aging interior layers to uncover the beautiful wood structural elements of the Bailey Residence that have been there all along,” said Hacker Architects.

“The exposed wood creates a rich natural pattern that is reminiscent of a cosy ranch cabin, and provides an elegant, understated backdrop throughout the entire home,” they added.

In the living room, the fireplace surround was rebuilt using black soapstone, giving this space a more contemporary feel.

Throughout the home, the architects included plenty of built-in shelving to offer the residents more storage space, and avoid the need for too much furniture.

Bedroom at Bailey Residence
Pine features throughout the home

In the living room, for example, a built-in couch also has drawers underneath it, and is tucked into a bay window to save on floor space.

Within the home’s 1,800 square-foot (167-square-metre) layout, the architects included four bedrooms. The owner’s suite is on the top floor and has its own toilet.

Retro bathroom by Hacker Architects
Retro, colourful elements brighten up the house

Meanwhile, two bedrooms are located on the intermediate floor, and an additional guest bedroom is found on the ground floor near the entrance.

Other projects by Hacker Architects include a modernist home set in a volcanic landscape, and a multi-unit housing development in the city of Bend that is geared towards outdoor sports enthusiasts.

The photography is by Jeremy Bittermann.


Project credits:

Hacker design team: Jennie Fowler (design principal), Sarah Post-Holmberg (project architect), Janell Widmer (interior designer), Tom Schmidt (architect, construction administration), Amelie Reynaud (architect, construction documentation), Pat Thorne (furniture procurement)
Contractor: Construction Management Services
Structural engineer: Madden & Baughman Engineering

https://www.dezeen.com/2022/01/02/hacker-architects-baily-residence-renovation-oregon/